Ekonomi

IMF küresel düşük büyüme riski ve artan borç konusunda uyarıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Perşembe günü küresel ekonominin uzun süreli bir düşük büyüme ve yüksek borç dönemine girme riski taşıdığı konusunda uyarıda bulundu. Bu durum, hükümetlerin kamu ihtiyaçlarını ve iklim değişikliği gibi uzun vadeli zorlukları ele almak için sınırlı kaynaklara sahip olmasına yol açabilir.

Washington’da düzenlenen IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarında bir basın konferansı sırasında Georgieva, dünya genelinde nüfuslar arasında artan memnuniyetsizlik konusunda endişesini dile getirdi. Küresel ekonomide bir miktar direnç olmasına rağmen, ekonomik beklentilere ilişkin havanın olumlu olmadığını, ailelerin yüksek fiyatlar nedeniyle mücadele etmeye devam ettiğini ve küresel büyümenin yavaş kaldığını belirtti.

IMF yakın zamanda ekonomik tahminlerini güncelleyerek, küresel GSYİH büyümesinin 2024’teki %3,2’den 2029’a kadar %3,1’e hafif bir düşüş göstereceğini öngördü. Bu tahmin, 2000-2019 yılları arasındaki %3,8’lik ortalama büyüme oranından önemli ölçüde düşük. Aynı zamanda, küresel hükümet borcunun bu yıl ilk kez 100 trilyon doları aşması beklenirken, borç-GSYİH oranının 2030 yılına kadar %100’e ulaşması öngörülüyor.

Georgieva, ekonomik durumun ciddiyetini vurgulayarak, mevcut gidişatın daha düşük gelirler, daha az iş ve azalan hükümet gelirleriyle sonuçlanabileceğini belirtti. Bu durum, aile desteği ve iklim değişikliği gibi zorlukların ele alınması için daha az fon kalmasına neden olacaktır.

Buna karşılık, G20 maliye yetkilileri küresel ekonominin yumuşak bir iniş yapacağı konusunda iyimser olduklarını belirterek, korumacılığa karşı bir duruş sergilediler. G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının ortak açıklaması, devam eden birçok zorluğu kabul etmekle birlikte, yumuşak bir iniş için olumlu beklentileri vurguladı.

G20’nin iletişimi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali veya İsrail ile Hamas ve Hizbullah gibi Filistinli militan gruplar arasındaki askeri gerilimleri ele almadı. G20 başkanlığını yürüten Brezilya, bu çatışmaların grup içinde tartışılıp tartışılmaması konusunda üyeler arasında anlaşmazlık olduğunu belirtti, ancak Kasım ayında Rio de Janeiro’da düzenlenecek G20 liderler zirvesi öncesinde alt düzey toplantılarda tartışmaların devam edeceğini söyledi.

Çin’in ekonomik görünümü konusunda Georgieva, Çin hükümeti ekonomik modelini tüketici talebine doğru geçiş için kararlı adımlar atmazsa büyümenin önemli ölçüde yavaşlayabileceği konusunda uyardı. IMF, Çin’in 2024 yılı için büyüme tahminini %4,8’e revize etti ve 2025’te daha fazla yavaşlama bekleniyor.

IMF Baş Ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Pekin’den Çin’in iç talebini önemli ölçüde artıracak girişimler görmediklerini belirttiler.

IMF ve Dünya Bankası toplantıları aynı zamanda, bir yıl önce Hamas’ın İsrail’e yönelik sürpriz saldırısıyla başlayan Orta Doğu çatışmasının tırmanması endişeleriyle de gölgelendi. Georgieva, bir tırmanmanın bölge için ekonomik sonuçları olabileceğini, bunun IMF kredi programında artış gören Mısır’ı da kapsadığını belirtti.

Georgieva, önümüzdeki 10 gün içinde Mısır’ı ziyaret ederek ekonomik koşulları gözden geçirme ve Süveyş Kanalı gelirlerindeki önemli düşüş nedeniyle ülkenin finansal programını muhtemelen ayarlama planlarını açıkladı. IMF’nin Orta Doğu ve Orta Asya Departmanı Direktörü Jihad Azour, Mısır’ın programının büyüklüğünün uygun kalmaya devam ettiğini belirtirken, Georgieva’nın mevcut ekonomik ortamda ülkenin sosyal koruma programlarının etkinliğini değerlendireceğini söyledi.

Bu makaleye Reuters katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

baskilajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu