Sabancı Üniversitesi’nin de içinde bulunduğu Hidrojen Vadisi Projesi bugüne kadar AB destekli en yüksek hibe desteğini aldı.
Sabancı Üniversitesi ve TÜBİTAK’ın da aralarında bulunduğu 13 ortaklı projeler, Türkiye Çerçeve Programları kapsamında AB katkılı bugüne kadar alınan en yüksek hibe ile desteklenmeye hak kazandı.
Bölgesel bir hidrojen ekonomisinin gelişimini desteklemeyi amaçlayan Pak Hidrojen Ortaklığı’nın (Temiz Hidrojen Ortaklığı) 2022 sonuçlarına göre Türkiye’den Sabancı Üniversitesi 13 ortağın yer aldığı “HYSouthMarmara” kısaltması projesi ile birlikte desteklenmeye hak kazandı. Toplam bütçesi 36 milyon Avro olan proje, Türkiye Çerçeve Programları tarihinde bir ilk olma özelliğini taşıyor ve tek seferde 7.455.625 Avro bedelle Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek hibesi sağlandı.
5 yıl sürmesi planlanan projenin saf hidrojen üretimi ve kullanımına, teknoloji odaklı altyapılarının geliştirilmesine ve Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin güçlendirilmesine değerli katkılar sağlaması bekleniyor. Sabancı Üniversitesi’nin bu projedeki rolü ,Hidrojen Vadisi iş planında yol haritasının belirlenmesine katkı sağlamak, kurulacak vadinin enerji ve iklim alanlarındaki çok boyutlu katkılarını analiz etmek ve raporlamak, lojistik süreçleri oluşturmak ve vadinin orta ve orta ölçekli genişleme stratejisine katkıda bulunmak. uzun vadeli, yeşil hidrojen üretimi için elektrolizör montajı ve devreye alınması, bilimsel ve teknik takviyeler verilmesi, projenin yaygın etkisini artıracak çalışmaların yapılması, bağlantı stratejisinin oluşturulması, çalıştay ve faaliyetlerin düzenlenmesi olarak belirlendi.
Sabancı Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi İstanbul Ülkeler Arası Güç ve İklim Merkezi (IICEC) ve EnerjiSa Üretim’in aktif rol oynayacağı bu proje, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Kale Seramik Sanayi A.Ş, Şişecam A.Ş. Ş, TÜBİTAK MAM, Eti Maden Genel Müdürlüğü, Universite Mohammed VI Polytechnique ve Universita Di Bologna’nın da aralarında bulunduğu Türkiye ve yurt dışından 16 kurumla birlikte yürütülecek. Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcılığı kapsamındaki çalışmalar prof. Dr. Selmiye Alkan GürselBu proje başkanlığında gerçekleştirilecektir. Alp Yürüm, Bülent ÇatayVe Bora Şekip Gürayaraştırmacı olarak yer alacaktır.
500 TON YEŞİL HİDROJEN ÜRETİLEREK ENDÜSTRİDE KULLANILACAK
Proje kapsamında Balıkesir’de Enerjisa Üretim sahasında üretilecek minimum miktar 500 ton yeşil hidrojen Linde Gaz tarafından taşınarak Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden tesislerinde kullanılması hedeflenmektedir. Proje sadece yeşil hidrojen üretimine değil, aynı zamanda türevlerinin üretimine de odaklanacak.
Bu kapsamda Türkiye’nin bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerinin yeşil imkanlarla ve öz kaynakları ile üretilmesi amaçlanmaktadır. Proje kapsamında, dünya rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğumuz ve hidrojen ekonomisinde değerli bir yere sahip olan bor mineralinin, Sodyum yatırımı ile hidrojen depolamadaki avantajlarının irdelenmesi öngörülmektedir. Balıkesir’de Bor Hidrit Tesisi kurulacak.
Konu hakkında yorum yapmak Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebicisöz konusu:
“Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en çok tanınan ve takdir edilen araştırma üniversitelerinden biri olmayı hedefliyoruz. Fakülte ve merkezlerimizde öncü ve öne çıkan araştırmalar yapıyor, bu çalışmalar için yerli ve yabancı kaynaklardan yüksek proje desteği alıyoruz. Tüm dünyada Pak power alanında en önemli önceliklerden biri olan yeşil hidrojen üretim, depolama ve dağıtım teknolojilerine yönelik bu proje ile üniversitemizin bilimsel araştırma kapasitesini daha da geliştirmeyi ve uygulamalı alanlara yönlendirmeyi hedefliyoruz. Proje kapsamında sektör ortaklarımızla birlikte bu çok değerli alana katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı